Simracing ontdekt tijdens de coronacrisis: drie zaken die u écht nodig heeft: stuurwiel, playseat en pedalen

Simracing Setup SparcoTijdens de Corona crisis zijn we allemaal op zoek naar alternatieve manieren van vermaak. Een van de bedrijfstakken die hiervan hebben geprofiteerd, is de gaming business. Ook de Formule 1 sport is nu met onze eigen Nederlandse trots Max Verstappen mateloos populair. In dezelfde lijn heeft het Simracing een boost gekregen.

Tijdens de voor,- en nabesprekingen bij het Formule 1 café op Ziggo Sport, doet Robert Doornbos het voor. Hij analyseert in een perfect nagebouwde racesimulator de race en neemt u aan in de simulator mee de racetrack op. Hoe gaaf is het om dit zelf ook te kunnen thuis. En dit is nu mogelijk. Er zijn drie zaken die u naast uw computer, Xbox, Playstation of WII echt nodig heeft, namelijk een stuurwiel, playseat en pedalen. Zo maakt u uw racegear helemaal compleet.

Simracing Setup PlayseatDe playseat

Om de race beleving optimaal te beleven, is de playseat echt een must. Een playseat is niet meer dan een kale racestoel. Playseats zijn er in verschillende uitvoeringen. Er zijn modellen voor rally en modellen voor Formule 1. De playseats worden “kaal” geleverd, het stuur, de pedalen en eventueel een pook (voor rally) zijn accessoires. Het voordeel van de playseat is dan ook dat zowel de pedalen als het stuur kunnen worden gemonteerd op de playseat. Met een playseat voor Formule 1 zit of beter gezegd, ligt u in dezelfde zithouding al een echte professional in de Formule 1. Uw hoofd heeft perfect dezelfde hoogte als het stuur.

Het stuurwiel

Er zijn heel veel verschillende stuurwielen leverbaar. Wat zijn nu de onderliggende verschillen tussen de verschillende modellen? Hierbij moet u denken aan zaken als force feedback of niet, dit betekent zoveel als simuleert het stuur krachten, gaat het stuur trekken als u een bocht doorgaat. Er zijn ook verschillende manieren van aandrijven. De goedkopere sturen gebruiken relatief kleine motoren, die door middel van de tandwielen de krachten versterkt doorgeven aan de stuurstang. Het nadeel van tandwielen is dat de motor niet krachtig genoeg is om voldoende tegenkracht te bieden aan de bestuurder. Bovendien zijn tandwielen lawaaiig en kunnen ze soms een uitschieter in force feedback geven omdat ze een aansluiting hebben gemist.

Het hogere segment gebruikt hiervoor een riem in de plaats tandwielen. Ook hebben deze sturen een iets sterkere motor, en worden de krachten aan de stuuras dus doorgegeven via een riem. Voordeel is dat er meer krachten direct in je stuur terecht komen, simracing setup playseat triple monitorwat zorgt dat de force feedback een stuk gedetailleerder is. Dit resulteert niet alleen in een sterkere trekkracht, maar ook in het subtieler doorgeven van bijvoorbeeld grip en wegcondities.

De pedalen

Er zijn verschillende soorten pedalen. Er zijn modellen met twee pedalen en er zijn modellen met 3 pedalen. Belangrijk bij pedalen is een bevestiging. Wanneer u de pedalen los op de grond legt, zullen ze waarschijnlijk gaan schuiven, dit kan uiteraard deels worden opgelost met een antislipmat, maar het is natuurlijk nog fijner als u ze direct kunt bevestigen op uw playseat. Dus als u alles compleet heeft, zal u zo dicht mogelijk bij de realiteit om zelf een F1 coureur te zijn, komen.

Leave a Reply