Irish Coffee maken: hoe doe je dat perfect thuis?

Irish CoffeeVind jij het ook zo lekker om na een flinke maaltijd een Irish Coffee te bestellen? Omdat we natuurlijk niet altijd uiten kunnen, is het natuurlijk ook ontzettend leuk en vooral lekker om dit thuis te kunnen maken. Bijvoorbeeld wanneer je voor een stel vrienden gaat koken. Om je een eindje de goede richting op te helpen hebben we een aantal tips voor je die je kunnen helpen bij het maken van de perfecte Irish Coffee.

Het ontstaan van de Irish Coffee

Als we de verhalen mogen geloven, dan is de eerste Irish geschonken door ene Joe Sheridan op het vliegveld in Foynes in 1942. Sheridan bleek enkele passagiers die na lang wachten moe bleken te zijn koffie met een flinke scheut whiskey in te schenken afgetopt met wat room. Dit bleek dusdanig succes te zijn dat de rest inmiddels geschiedenis is. In de eerste jaren van de “Irish Coffee” werd deze voornamelijk geserveerd in een beker. Vanaf de jaren daarna vanaf ongeveer de jaren 70 werd de Irish Coffee geschonken in het glas zoals we deze vandaag de dag nog steeds kennen.

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een Irish Coffee?

Wanneer je graag zelf thuis een Irish Coffee wilt maken, dan kan dit al met slechts een paar eenvoudige ingrediënten. De kans dat je de meesten al in huis hebt, die is vrij groot. Zo heb je uiteraard een glas nodig, bruine basterd of kandijsuiker, wat Ierse whiskey (5cl per koffie) en uiteraard de karakteristieke room. Vanzelfsprekend heb je ook koffie nodig, maar die heb je waarschijnlijk wel in huis. Gebruik liefst goede espressobonen (hier alle info) en geen rommel-koffie, want dat heeft snel een impact op de kwaliteit van je Irish Coffee.

Hoe maak je de perfecte Irish Coffee?

Nu je alle ingrediënten in huis hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Je begint met het verwarmen van het gas. Dit kun je doen door het te vullen met heet water. Dit laat je vervolgens een seconden of tien staan voordat je het water er weer uit giet. Daarna doe je de suiker in het glas. De suiker dient op de bodem van het glas te zitten, zodat je vervolgens de whiskey eraan toe kunt voegen. Vervolgens doe je ook de warme koffie in het glas en roer je het geheel door. Wanneer je dit hebt gedaan, is het tijd om de room die je half hebt opgeklopt voorzichtig bovenop in te schenken. Dit kun je doen door het gebruik van een eetlepel.

Het uitserveren van de Coffee

Wanneer de Irish Coffee klaar is, kun je het op verschillende manieren uitserveren. De meeste mensen kiezen ervoor om een Irish Coffee te nemen als dessert, waardoor het een goede manier is om te combineren met enkele heerlijk bonbons. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om er ijs bij te serveren of enkel de Irish Coffee op te drinken. Door de room zul je merken dat de Irish Coffee redelijk vult en een heerlijk alternatief is voor een volledig dessert. Uiteraard is dit natuurlijk ontzettend leuk om te serveren wanneer je met vrienden thuis een hapje gaat eten.

Leave a Reply