Het grote belang van flossen

Als je een mooi gebit en een stralende glimlach wilt moet je daar een hoop voor doen. Waaronder goed poetsen en natuurlijk flossen. Veel mensen weten niet dat flossen heel erg belangrijk is voor je mondgezondheid. Ook weten veel mensen niet dat je behoorlijk ziek kunt worden als je mondgezondheid niet in orde is. In het volgende stuk leggen we het belang uit van flossen.

Heb je een slechte adem?

Wanneer je wel poetst maar vergeet te flossen dan blijft er tandplak tussen je tanden zitten. Dit kan in tandsteen veranderen en dan krijg je een hele slechte adem. Door het niet goed verzorgen van je tanden kunnen er allerlei problemen ontstaan zoals tandvleesproblemen en ontstekingen. Deze kunnen enorm onfris ruiken.

flossenTandvleesproblemen met alle gevolgen van dien

Tandplak kan ook zorgen voor tandvleesontsteking, als je tandvlees gaat ontsteken trekt je tandvlees terug. De tandhalzen komen bloot te liggen en dan kunnen je tanden los gaan zitten. De kans is dan groot dat op den duur je tanden uitvallen. Je kan merken dat je tandvlees ontstoken is, wanneer het gaat bloeden als je poetst of zelfs iets eet. Je tanden kunnen ook erg gevoelig worden voor kou of warmte. Tandvleesontsteking kan vele nare gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Zo kun je zelfs hartklachten of Diabetes type 2 krijgen wanneer je mondgezondheid niet in orde is. Als je naast het tandenpoetsen dagelijks ook flost kun je dit voorkomen.

Het flossen

De meeste tandartsen raden het aan om elke dag zeker 1 keer te flossen omdat je niet altijd goed met je tandenborstel tussen je tanden en achter je kiezen kunt komen om daar vuil weg te halen. Dit vuil hoopt zich op en dan wordt het tandplak. De gevolgen hebben we hierboven uitgelegd. Je kan flossen met flosdraad, ragertjes, tandenstokers of zelfs met water.

Wat je hiervoor het beste kunt gebruiken kun je het beste even overleggen met je tandarts. Dit ligt namelijk aan de ruimte die je hebt tussen je tanden. Ook zit er een hele techniek achter hoe je het beste kunt flossen zonder dat je daar je tandvlees of tanden mee beschadigd.

Natuurlijk kan je ook gebruik maken van een flosapparaat, daarover kan je hier meer leren.

Flosdraad

Flosdraad is een wit zijdeachtig draad waar meestal een laagje wax overheen zit. Hiermee kun je tussen je tanden zigzaggen en zo de ruimtes tussen je tanden schoonmaken. Als de ruimten tussen je tanden heel klein is dan kun je het beste flossen met flosdraad. Flosdraad heb je in verschillende diktes. Je hebt zelfs flosdraad waaraan een laagje fluoride is toegevoegd. Dit is erg goed voor je tanden en je tandvlees omdat fluoride de bacteriën in je mond doodt.

Ragers

Ragers zijn kleine stokjes met een soort borsteltje eraan. De borsteltjes heb je in verschillende maten. Ze zien er een beetje uit als de gekleurde ragertjes waar je vroeger beestjes mee kon maken. Er zit een ijzerdraadje in om het borsteltje goed tussen je tanden te krijgen. Het is afhankelijk van de ruimte tussen je tanden welk formaat je nodig hebt. Ook deze kun je tussen je tanden steken en zo alles goed schoonmaken.

Tandenstokers

Met een tandenstoker kun je wat minder diep tussen je tanden flossen. Maar je kunt wel oppervlakkig een hoop etensresten verwijderen. Hiermee kun je wel het minste schade aanrichten aan je tandvlees omdat tandenstokers van hard materiaal gemaakt zijn.

Waterflosser

Je kan ook je tanden flossen met een waterflosser. Dit is een apparaat, zo groot als een elektrische tandenborstel die je aansluit op een waterreservoir. Als je dit apparaat aanzet kun je zo heel gericht met een harde straal water het vuil tussen je tanden wegspuiten.

flossen met flosdraad

Hoe moet je flossen?

Het principe van flossen met alle producten die daarvoor geschikt zijn hetzelfde. Tussen je tanden steken en zigzagbewegingen maken van boven naar beneden. Het is wel heel belangrijk om per tand een nieuw stukje flosdraad te gebruiken of om je ragertje even af te spoelen. Anders neem je het vuil mee naar de volgende tand of kies.

Verkeerd flossen

Goed flossen is nog een hele kunst. Wanneer je verkeerd flost is er ook een aanzienlijke kans op tandvleesontsteking. Er zijn mensen die het flosdraad zo ver naar beneden trekken dat ze als het ware in hun tandvlees snijden. Hier krijg je wondjes van en hier kunnen bacteriën bij. Er zijn ook veel tandartsen die het flossen met flosdraad afraden en zachte borsteltjes of ragertjes of liever nog met tandenstokers.

Leave a Reply