Beleggen in Goud: mijn beste keuze sinds 2018 en waarom goud nog steeds een topinvestering is
Wat is goud en wat zijn goudmijnaandelen?
Goud wordt als geld aanvaard en dat voor al meer dan 5000 jaar en over heel de wereld! Maar wat is goud en wat zijn bijvoorbeeld goudmijnaandelen? Zoals iedereen wel weet is goud een edelmetaal en misschien is goud wel het belangrijkste edelmetaal ter wereld. Men vecht niet voor niets al vele duizenden jaren om dit edelmetaal. Maar dat komt ook omdat goud een schaars edelmetaal is.
Een edelmetaal dat niet bijgemaakt kan worden. Sinds het ontstaan van de aarde is er goud aanwezig in de grond en men gaat ervan uit dat veel goud nog steeds niet is gevonden. Eeuwenlang was goud een betaalmiddel en zelfs nu nog worden soms munten van goud gemaakt puur voor belegging. Het is dus niet voor niets dat wereldwijd ruim 3000 beursgenoteerde bedrijven nog steeds op zoek zijn naar goud en natuurlijk ook naar andere grondstoffen. Omdat deze bedrijven te maken krijgen met kosten van personeel, gebouwen, machines én pacht worden er aandelen uitgebracht. Hiermee worden die kosten betaald. Wanneer u nu een aandeel koopt in een van deze bedrijven dat heet dat een goudmijnaandeel.
Waarom is beleggen in goud nog steeds een topinvestering?
Zoal u hierboven hebt kunnen lezen is goud een van de meest gewilde edelmetalen en ook nog eens een vrij schaars edelmetaal. Het blijkt dat de prijs van goud stijgt als de economie hapert. Op dit moment is er wereldwijd een pandemie gaande en spenderen overheden ongelooflijk veel geld terwijl de economie op instorten staat. Op zo’n moment gaan mensen beleggen in goud. De goudprijs is de afgelopen 5 jaar niet echt gestegen, maar ook niet gedaald. Maar sinds begin 2020 stijgt de goudprijs enorm en deze loopt inmiddels op tot wel meer dan 50.000 euro per kilo. Wanneer u aan beleggingen doet kunt u door te beleggen in goud aan portefeuillespreiding doen. Goud is geen belegging waarbij u snel moet handelen, u moet een belegging in goud dan ook meer zien als een verzekering. De makkelijkste manier om in goud te beleggen is via een fysieke goud ETF, maar bijvoorbeeld een krugerrand of ander gouden muntstuk kopen en die thuis in de kluis leggen is zeker ook een optie!
De goudprijs zit in de lift; en hoe!
Dankzij de onrust op de financiële markt zit de prijs van goud weer in de lift, en hoe! We hebben al vaker gezien dat bij oplopende handelsspanningen de goudprijs hoger wordt. Op dit moment zijn er niet alleen handelsspanningen maar geven overheden miljarden uit ter bestrijding van een pandemie en daarmee wordt de opbouw van staatsschulden in (zeker de westerse) landen ook hoger. Beleggers zoeken naar veilige beleggingen en dat is; goud. Zelfs banken hamsteren op dit moment goud zodat ook zij hun beleggingsportefeuille kunnen spreiden.
Is beleggen in goud ook de beste keuze voor u?
Zoals gezegd gaat u niet beleggen in goud voor het hoogste rendement bij de snelste transacties. Als u kies voor beleggen in goud dan kiest u voor lange termijn beleggen; een soort verzekering voor later. Zeker wanneer de markt voor beleggen slecht wordt vanwege financiële onrust is beleggen in goud een goede optie. Beleg daarom nooit al uw geld in goud maar doe dat gerust voor minimaal 10 % van uw beleggingen. Zo weet u zeker dat u altijd een appeltje voor de dorst heeft.